Get Advice

Our OfficesSussex : 01273 437 027Kent : 01580 766 403North East : 07436 581 676

Call Us

Close

Quick Contact Form

Leave your name, number and email below and we will get in touch with you shortly.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Contact

Close

Get Advice Now

Are Your Employees Happy & Satisfied With Their Jobs? (A Ten Item Quiz That Can Help You Find Out)

Are your employees happy? Are they satisfied with the working conditions in your company? Some business owners, managers and company executives believe the monetary remuneration and financial benefits their companies provide are all they need to make their employees satisfied.

 

Research findings however indicate that most employees place a higher premium, on non-monetary rewards, such as freedom to express their individuality in doing their work; more recognition from the company for their contributions etc.

 

People may look the same outwardly, and on paper (appear to) have the same backgrounds and competencies. The truth however is that when it comes to doing their work well and feeling good about it, EACH employee is likely to differ in terms of what s/he will want to see, hear or receive in order to act that way.

 

A company’s decision makers cannot, however, meet every individual’s needs or requests. But, they CAN help employees get to a point where they (i.e. employees) feel that the company truly CARES for them and takes their NEEDS seriously.

 

This article explains how to measure the morale of employees – using an Employee Morale Gauge quiz. The quiz was developed by Tayo K. Solagbade, based on a10-item multi-choice survey he conducted, for his management research paper titled “Performance Management and Employee Motivation” (presented at the 1999 edition of the Nigerian Institute of Management’s Young Managers’ Competition).

 

 

Introduction: Investigating Employee Workplace Morale

 

Companies, in which employee morale is low, tend not to perform well in the long term. That’s why smart employers try to identify what employees want, and provide it, to boost employee morale – and performance.

 

You can use the Employee Workplace Morale Survey Quiz as is, or modify it to suit your purposes. It can be quite insightful to see responses to the questions. You get clear ideas of what to do, to make employees feel better about working in your company.

 

 

Question 1. Is it okay for an employee to make mistakes on the job?

 

a). Sometimes, so long as s/he works hard to avoid repeating the same mistakes.

b). Never.

c). Sometimes, but only concerning areas s/he is recognised not to have significant experience.

d). Others

 

Ideal Choice = Up to the respondent (Comment: Ideal response would be “a”).

 

Question 2. Do you believe you have a say in how you should do your job?

 

a). Yes.

b). No.

c). Not Sure.

d). Don’t Know.

 

Ideal Choice = a

 

Question 3. Which do you prefer of the following options in your workplace?

 

a). You are told everything to do at each stage of your work by your boss

b). You are allowed enough freedom to do most aspects of your work by yourself but can consult your superior when you so desire.

c). Somewhere between a. and b.

 

Ideal Choice = Up to the respondent

 

Question 4. Which of the following best represents the situation at your workplace currently?

 

a). You are allowed enough freedom to do most aspects of your work by yourself but can consult your superior when you so desire.

b). You are told everything to do at each stage of your work by your boss

c). Somewhere between a. and b.

 

Ideal Choice = a

 

Question 5. If you had a choice, would you stay behind office hours to finish a job even when you know your boss will not be upset if you do not?

 

a). Yes.

b). No.

c). Not Sure.

 

Ideal Choice = a

 

Question 6. How do you feel when you are preparing to come to work in the morning?

 

a). Enthusiastic and rearing to continue from where you stopped the day before.

b). Indifferent

c). Slightly nervous and wondering what is going to go wrong today.

d). Unenthusiastic about the impending duties to be done.

 

Ideal Choice = a

 

Question 7. What would be your reaction if you heard someone say he believes the company you work for provides necessary support for its employees to give their best on the job?

 

a). Strongly Agree.

b). Agree.

c). Undecided.

d). Disagree.

e). Strongly disagree.

 

Ideal Choice = a

 

Question 8. Do you feel your company shows respect for its employees in the way issues concerning them are handled?

 

a). Yes.

b). No.

c). Not Sure.

 

Ideal Choice = a

 

Question 9. If you had a very bright idea you knew would lift your company to greater heights, would you be willing to bring it to the knowledge of management?

 

a). Yes.

b). No.

c). Not Sure.

 

Ideal Choice = a

 

Question 10. Upon carrying out a job that leads to significant benefits for your department, how would you prefer to get feedback on your efforts?

 

a). By hearing that your boss announced the achievement at a meeting without specifically mentioning your name?

b). By getting a personal commendation letter from a management representative or verbal commendation from your boss?

c). By seeing your name placed on some notice boards acknowledging your contribution.

d). By receiving a form of reward e.g. cash or gift.

e). You would not need any form of acknowledgement.

 

Ideal Choice = Up to respondent

 

 

Administering The Employee Workplace Morale Gauge Quiz

 

It is important to note, that the quiz has NO CORRECT ANSWERS. The score you get will only indicate how much agreement there is between the respondent’s choices and those that have been specified as “best-fit” or “ideal” indications of “good/positive employee morale”.

 

You will get the most value from using this quiz by studying the individual responses made by your staff/team members to each question.

 

Scoring Options: If you wish, you can assign points from 5 (for the choice of answer option “a” to 1 (for the choice of answer option “e”).

 

Having said the above, there are three questions in the above quiz for which it may be difficult to assign scores since the answer options that can be chosen would reflect the respondent’s personal preference. They are question Nos. 1, 3 and 10.

 

Conclusion

 

In summary, total maximum scoring for a completed questionnaire would be 35 out of 35 maximum possible points. You should HOPE that each of your recovered questionnaires will produce a score of at least 75% (i.e. at least 26 out of 35 points).

 

That “target” is just a suggestion, though, because EVERY single non-ideal answer you get to EVERY single question should prompt you to take decisive action to ensure it does NOT re-appear in the next survey you conduct!

 

Posted on:
Responsive website designed & developed by

Join the Mailing List

Please join the mailing list to see the premium content.

Email

A password will be e-mailed to you.

Already on the mailing list?